Wednesday 4 May 2011

San Francisco el Alto


Praeitą savaitę iš kažkokių sutiktų keliautojų išgirdau apie San Francisco el Alto mieste penktadieniais vykstantį didžiausią Gvatemalos (o gal ir centrinės Amerikos) turgų. Iš pradžių šiek tiek nustebau, nes iki tol buvau girdėjęs tik apie Chichicastenango miestelyje ketvirtadieniais ir sekmadieniais vykstantį turgų, kurį aplanko beveik visi į Gvatemalą atvykstantys turistai. Pasirodo Chichi turgus iš esmės ir yra skirtas turistams, kurie jame pagrindiniai pirkėjai. Visiškai priešinga situacija yra San Francisco el Alto. Čia turistų užsuka nedaug, bet miestas gerai žinomas tarp vietinių kaip drabužių ir medžiagų sostinė. Bet drabužiais viskas nesibaigia. Penktadieniais visas miesto centras yra užimamas prekeivių pardavinėjančių turbūt viską, ko gali prireikti vietiniams gyventojams, pradedant maisto prekėm ar darbo įrankiais ir baigiant gyvais gyvuliais. Į čia atvažiuoja apsipirkti ir paprasti žmonės, ir prekeiviai iš kitų miestų. Tiek sužinojęs tiesiog negalėjau tokios vietos neaplankyti. Tuo labiau, kad San Francisco el Alto yra vos 20km kelio nuo Xeila'os. Taigi penktadienį ryte aš, mano draugas Lyn ir dar viena slovakė, su kuria susipažinau hostelyje prieš pat išeinant į Santa Maria ir kuriai patikėjau saugoti visus savo dokumentus ir pinigus kol mes su Lyn'u bandėm įveikti vulkaną išsiruošėm į autobusų terminalą. Ten susirandam reikiama kryptim važiuojantį autobusą, sumokam po kelis quetzal'ius ir mes jau pakeliui.
Gvatemalos Highlands (aukštumų) regionas, esantis tarp Antigua'os ir Meksikos sienos ir kuriame yra tiek Xela, tiek Atitlan ežeras yra autentiškiausias Gvatemaloje. Jeigu šiaurėje pamatyti tradiciniais majų drabužiais vilkintį žmogų galėdavai tikrai ne kiekvienam žingsnyje, tai čia spalvingus majų drabužius vilki didžioji dalis moterų. Gvatemaloje majai sudaro daugiau negu pusę gyventojų ir didžiausia jų koncentracija yra būtent Highlands regione, tad natūralu, kad čia jų tradicijos ir įpročiai yra įsišakniję labiausiai. Skirtingos majų kalbos (kurių Gvatemaloje yra daugiau negu 20) čia didelei daliai gyventojų yra pirmoji kalba ir atokesniuose kaimeliuose toli gražu ne visi gyventojai moka ispanų.
Tačiau, net ir po beveik dviejų savaičių praleistų San Pedro ir Xela'oje, San Francisco el Alto turgus tikrai pribloškia. Jeigu San Pedro Semana Santa procesijų metu sakiau, kad tai turbūt spalvingiausias vaizdas, kokį esu matęs, tai dabar šį titulą užtikrintai perleidžiu šiam turgui. Daug rašyti apie jį nėra prasmės. Netgi nuotraukose įmanoma užfiksuoti tiktai nedidelę dalį tos aplinkos kurie ten supa kiekviename žingsnyje. Mėgstantiems skaičius galiu pasakyti, kad jaunas paršiukas kainuoja apie 150Q (15Eur), o asilą (o gal arklį, gerai nepamenu) galima įsigyti už 2500Q. 
























Turistų nedaug, bet pasitaiko...

















Apylinkės



Po turgaus




No comments:

Post a Comment